Loading...
Meriç-Ergene

MERİÇ-ERGENE HAVZASI TAŞKIN RİSK YÖNETİM PLANININ HAZIRLANMASI İÇİN TEKNİK YARDIM PROJESİ 2. YÖNLENDİRME KOMİTESİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

02.05.2023
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı IPA-2 dönemi kapsamında, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen "Meriç-Ergene Havzası Taşkın Risk Yönetim Planının Hazırlanması İçin Teknik Yardım Projesi 2. Yönlendirme Komitesi Toplantısı", Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER’in başkanlığında 2 Mayıs 2023 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı Beştepe Kampüsü Çok Amaçlı Toplantı Salonunda kamu kurum-kuruluşları, Belediyeler ve yüklenici firma yetkililerinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

Toplantıya Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcileri, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Kırklareli Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Tekirdağ Valiliği İl Afet ve Acil Durum Durum Başkanlığı, Edirne Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kırklareli Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Türkiye Su Enstitüsü Başkanlığı, Kara Yolları Genel Müdürlüğü, İller Bankası Anonim Şirketi İstanbul Bölge Müdürlüğü, Veliköy Organize Sanayi Bölgesi, Lüleburgaz Belediyesi, İpsala Belediye Başkanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve yüklenici firma yetkilileri olmak üzere toplam 45 kişi katılım sağlamıştır.




Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire SEVER tarafından yapılan açılış konuşmasında, Ülkemizde iklim değişikliği veya insan kaynaklı etkiler sebebiyle su temini, içme suyuna erişim, gıda arzı güvenliği, enerji ve sanayide devamlılığın sağlanabilmesi maksadıyla su yönetiminin oldukça önemli olduğuna vurgu yapıldı.

Sayın Afire SEVER konuşmasının devamında iklim değişikliği etkisiyle artan taşkın olaylarının, dere yataklara yapılan müdahaleler, dere yataklarının imara açılması, sanayi bölgelerinin ve sosyal donatı alanlarının dere yatağına yakın konumlandırılması gibi olumsuz faaliyetler sebebiyle son zamanlarda daha da hissedilir bir duruma geldiği ve afet boyutuna ulaştığı ifade edildi.
 
Taşkın konusunda oldukça fazla mevzuat olduğunu ve bu durumun kurumlar arası yetki çatışması doğurduğunu ifade eden Sayın Afire SEVER, Genel Müdürlük olarak meri mevzuatın incelenerek hazırlanan Taşkın Kanunu taslağının içinde bulunduğumuz yıl Gazi Meclis tarafından yasalaşmasının hedeflendiği belirtildi. Taşkın kontrol yatırımlarının büyük yatırımlar olduğunu ve finansman ihtiyacı sebebiyle bir taşkın fonunun oluşturulması çalışmalarının da söz konusu kanun taslağında yer aldığı belirtildi. Su Kanunu çalışmalarında aynı şekilde sona gelindiği belirtilerek yasalaşmasının beklendiği ifade edildi.

Konuşmasının devamında Sayın Afire SEVER, Meriç Ergene Havzasının sınır oluşturan ve sınır aşan bir havza olduğu belirterek ülkemizin mansap ülke olduğu ve taşkınlardan oldukça fazla etkilendiği ifade edildi. Proje kapsamında havzada hazırlanacak Taşkın Yönetim Planının yaşanan taşkınların koordine edilmesi ve yönetilmesi açısından oldukça değerli bir çalışma olduğu vurgulandı. Hazırlanan taşkın yönetim planı kapsamında taşkın riskinin azaltılması maksadıyla belirlenen tedbirlerin sorumlu kurumlar tarafından yatırım programlarında öncelikli olarak dikkate alması gerektiği ifade edildi. 

Sayın Afire SEVER toplantının ve proje çalışmalarının başarılı olması temennisi ile konuşmasını sonlandırdı.



Toplantı Sayın Afire SEVER’in açılış konuşmasının ardından proje Takım Lideri Sayın Dr. Deniz İTİBAR’ın gerçekleştirdiği projenin hedefi, amacı ve projede beklenilen çıktılar ile proje etkinliklerini içeren bir teknik sunum ile devam etmiştir. Sayın İtibar sunumu kapsamında projenin ikinci altı aylık döneminde gerçekleştirilen çalışmalara ve bu süreçte karşılaşılan darboğazlara yer vermiştir. Aktivite Seti 1 kapsamında gerçekleştirilen Taşkın Risk Ön Değerlendirme çalışmalarının sonuçlarından bahsetmiş ve Aktivite Seti 2 kapsamında Hidroloji ve Harita çalışmalarının devam ettiğine değinmiştir. Bu aktiviteler ile eş zamanlı olarak devam eden Aktivite Seti 5 Mevcut Taşkın Uyarı Sisteminin Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi olarak Revize Edilmesi ve Kapsamının Havza Ölçeğine Genişletilmesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmaları katılımcılar ile paylaşan Sayın İtibar gelecek altı aylık dönemde yapılması planlanan etkinlikler hakkında bilgi vererek sunumunu tamamlamıştır.
 
Meriç-Ergene Havzası Taşkın Risk Yönetim Planının Hazırlanması için Teknik Yardım Projesin 2. Yönlendirme Komitesi Toplantısı katılımcılar ile karşılıklı yapılan görüş alışverişi neticesinde toplantı tamamlanmıştır.