Meriç Nehri yağış ve eriyen karlar ile beslenmektedir. İklimsel özellikler nehrin debisi ve rejimi için önemlidir. Nehir yıl boyunca akıyor olmasına rağmen, nehir havzasının sıcaklık ve yağış niteliklerine bağlı olarak debi değişiklikleri gözlemlemek mümkündür. Debi ve rejim özellikleri Bulgaristan’daki birçok baraj tarafından kontrol edilmektedir ve hava koşulları nehrin diğer önemli özelliğidir.
Ekonomik faaliyet açısından, Meriç-Ergene Nehir havzası yoğun bir tarımsal üretime ev sahiplikği yapmaktadır. Aynı zamanda, havza oldukça sanayileşmiştir ve büyük şehirlerle yoğun bir nüfüsu barındırmaktadır.. Havzanın Türkiye’deki kısmında yer alan şehirler Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’dır.
Ayrıca, İstanbul’un ufak bir parçası da havza sınırının içerisindedir.
Meriç’in en büyük iki akarsu kolu Edirne yakınındaki, Meriç’in ana akışına katılan Tunca ve Arda’dır. Meriç havzası boyunca, sulama ve hidroelektrik üretim amaçlarıyla rezervuar ve bentler inşa edilmiştir. Bu bağlamda, membada yer alan tek sınırdaş ülke Bulgaristan, havzadaki nehirlerin hidroelektrik potansiyelinden faydalanırken havza üzerindeki topografik farklılıklardan dolayı mansaptaki ülkeler bu fırsattan faydalanamamaktadır. Mansap ülkeleri, havzanın su kaynağını çoğunlukla sulama ile kentsel ve kırsal içme suyu amaçları için kullanmaktadır.
Türkiye'nin Meriç-Ergene Nehri Havzası'nın mansabında yer alan konumu nedeniyle Türkiye taşkınlara maruz kalmaktadır. Genellikle havzanın üç kolunun birleştiği şehir olan Edirne ve ve Yunanistan-Türkiye sınırına yakın köyler selden ciddi şekilde etkilenmektedir ve bu durum bölge için yüksek sosyo-ekonomik maliyet oluşturmaktadır.
Halihazırda, iklim değişikliği tüm Dünya’da olduğu gibi bölgedeki taşkın problemini şiddetlendirmiştir ve bu etkinin gelecekte yoğunlaşacağı öngörülmektedir. Dolayısıyla, sınıraşımı ile ilgili sorun üzerine detaylı bir şekilde odaklanmadan önce, havzadaki ortalama sıcaklıklarda sürekli bir artış beklendiğinden, havzadaki iklim değişikliği etkilerine ilişkin bir genel bakış sunmak çok önemlidir.
Bu internet sitesi Avrupa Birliği’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin maddi desteği ile oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla DAI liderliğindeki konsorsiyumun sorumluluğu altındadır. Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.