Loading...
Meriç-Ergene

PROJE HAKKINDA

Meriç-Ergene Havzası Taşkın Risk Yönetim Planının Hazırlanması İçin Teknik Yardım Projesi (TR2018 ESOP MI A1.17/SER/28), taşkın risk yönetimini önceliklerden biri olarak vurgulayan IPA merkezi olmayan ulusal programlar bağlamında geliştirilmektedir. Bu proje “Taşkın Riski Ön Değerlendirmesi” incelemesine ve Meriç-Ergene Nehir Havzası için “Taşkın Tehlikesi Haritaları ve Taşkın Risk Haritaları” ve “Taşkın Risk Yönetim Planı” oluşturulmasına ilişkin olarak Taşkın Direktifi aracılığıyla taşkınların olumsuz etkilerini azaltmanın bir sonraki aşamasıdır.

Projenin sonuçları şu şekilde özetlenebilir:

  • Taşkın Risk Ön Değerlendirmesi
  • Taşkın Tehlike Haritaları
  • Taşkın Risk Haritaları
  • Meriç-Ergene Nehir Havzası için Taşkın Risk Yönetim Planı (FRMP)
  • Var olan Taşkın Uyarı Sisteminin Taşkın Tahmini Erken Uyarı Sistemi Olarak Revize Edilmesi ve kapsamın havza ölçeğine genişletilmesi

Çevre ve İklim Faaliyeti’nde (2014-2020) taşkın risk yönetim planları teknik yardım projeleri olarak ana müdahale alanlarından biri olarak öngörülmektedir ve Türkiye’nin Taşkın Direktifi’ni uygulamaya ve iç hukuka aktarmaya başlaması gerektiği ve diğer havzalar için taşkın tehlike haritaları, taşkın risk haritaları ve taşkın risk yönetim planı hazırlama çalışmalarının hızlandırılması gerektiğinden bahsedilmiştir.

Bununla birlikte, Meriç-Ergene Nehir Havzası için Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD), 2001/42/EC uyarınca ulusal mevzuat içerisinde 2017’de yayımlanan Stratejik Çevresel Değerlendirme yönetmeliğine göre yasal olarak zorunludur. Dolayısıyla, Meriç-Ergene Nehir Havzası Taşkın Riski Yönetim Planları için Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD) raporu hazırlanacaktır.

Yüklenici çalışmalarında var olan yapılara (kurumlar, üniversiteler) ve Tarım ve Orman Bakanlığı altındaki havza yönetim koordinasyon kurulları ve havzalardaki yönetim komiteleri gibi mevcut koordinasyon mekanizmalarına dayanacaktır. Tüm paydaşlar proje etkinliklerine aktif olarak katılacak ve projenin her aşamasına katkıda bulunacaktır. Meriç havzası için hazırlanmış olan taşkın erken uyarı sisteminin iyileştirilmesi sağlanacaktır. Aynı zamanda, Ergene Havzası için bir taşkın erken uyarı sistemi kurulacak, bu sistemleri görüntülenmesi için bir WEB uygulaması hazırlanacak ve sistemleri proje bitimine kadar çalıştırılacaktır.

PROJE YÖNETİMİ VE SÜRESİ

Bu projenin Sözleşme Makamı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı -Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü- AB Mali Yardım Dairesi'dir. Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü birincil paydaşlardır.

Bu projeyi DAI, SU-YAPI Müh. ve Müş. A.Ş., SU PEK Proje, SUMODEL Müh. ve Müş. Ltd. Şti. ve ÇINAR Müh. ve Müş. A.Ş.’den oluşan konsorsiyum yürütmektedir. Proje süresi 36 aydır.