Avrupa Birliği (IPA-2) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Meriç-Ergene Havzası Taşkın Risk Yönetim Planının Hazırlanması İçin Teknik Yardım” projesi Taşkın Riski Ön Değerlendirme Metodoloji Belirleme Çalıştayı, 3 - 7 Ekim 2022 tarihleri arasında Edirne’de gerçekleştirilmiştir.
Çalıştaya Edirne Vali Yardımcısı Sayın Ali Uysal, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Sayın Afire Sever, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Sektör Yöneticisi Elif Ceyda Torcu Özden, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye Su Enstitüsü Başkanlığı, Tekirdağ ve Edirne Afet ve Acil Yönetim Başkanlığı, Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği, Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Kırklareli Valiliği, Kırklareli Belediye Başkanlığı ve ilçe belediye başkanlıklarından temsilciler ile yüklenici firma yetkilileri olmak üzere 54 kişi katılım sağlamıştır.
5 gün süren çalıştayda havzada muhtemel taşkın riski bulunduran alanların tespiti için hem ülkemizde bulunan Taşkın Riski Ön Değerlendirme (TRÖD) yaklaşımı hem de dünyadan TRÖD örnekleri incelenerek yerel katılımcıların katkılarıyla yeni bir metodoloji belirlenmesi hedeflenmiştir.
Çalıştayın ilk günü DSİ 11. Bölge müdürlüğünden Sayın Saadettin Malkaralı Meriç – Ergene Havzası hakkında genel bilgiler vermiş ve sınır aşan ülkelere ilişkin (Yunanistan ve Bulgaristan) mevzuat ve anlaşmaları ele almıştır. Sunumunu video ve görsellerle destekleyen Sayın Malkaralı, havzada yaşanan tarihi taşkınları detaylı olarak ele alarak havzada kısa, orta ve uzun vadede alınmış tedbirlerden bahsetmiştir.
Ardından Su Yönetimi Genel Müdürlüğü personeli Sayın Serdar Özcan “Taşkın Mevzuatının Değerlendirilmesi” başlıklı sunumunda ülkemizde uygulanan taşkın mevzuatını ele alarak kanun çalışmaları hakkında bilgi vermiştir.
Devamında Su Yönetimi Genel Müdürlüğü personeli Sayın Mustafa Demirel “Ülkemizde Taşkın Yönetim Planı Çalışmaları ve Tedbirlerin Uygulanma Durumu” başlıklı sunumunda Taşkın Yönetim Planları hakkında detaylı bilgi vermiş ve tedbirlerin uygulanma durumunu değerlendirmiştir.
Son olarak Romanya DHI’dan Teknik Uzman Maria Cheveresan, Romanya’da Taşkın Direktifinin Güncel Durumu, Taşkın Direktifinin 1. Döngüsü (2010-2015) ve Romanya’da Taşkın Direktifinin Ulusal Mevzuata Aktarılması başlıklarını içeren bir sunum gerçekleştirmiştir.
Çalıştayın ikinci gününde Romanyalı Teknik Uzmanlar Maria Cheveresan ve Mihai Stancu, AB'de Taşkın Direktifine Göre Uygulanan Çalışma Metodolojileri hakkında bilgi vermiş ve Taşkın Direktifi’nin 1. Döngüde pozitif ve negatif yanlarından bahsetmişlerdir. Son oturumda Sayın Demirel “Ülkemizde Yapılan Taşkın Riski Ön Değerlendirmesi Çalışmaları ve Projede Uygulanacak Metodoloji” başlıklı diğer sunumunu gerçekleştirmiş ve katılımcılarla birlikte Meriç Ergene Havzasında uygulanabilecek metodoloji hakkında katılımcılarla değerlendirme yapılmıştır.
Çalıştayın üçüncü günü 44 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen teknik gezide;
* Taşkının ilk gerçekleştiği alan olan Arda ve Meriç Nehirlerinin kesişim bölgesinde ve Pazarkule sınır kapısında bulunan askeri alan
* Karaağaç bölgesinde yaşanan taşkını en aza indirmek için yapılan Kanal Edirne,
* Tunca Nehri ve tarihi taşkınların yaşandığı bölge,
* Meriç Köprüsü yanında bulunan AGİ,
* Tunca ve Meriç Nehirlerinin kesişim yeri ile gözlem istasyonu ziyaret edilmiş ve çalıştayın ilk günü Sayın Malkaralı’nın sunumunda gösterdiği tarihi taşkınlar ve İl Özel İdaresi tarafından çalışmalarına devam edilen Lastik Şişme Baraj projesi yerinde görülmüştür.
Çalıştayın kalan bölümünde havza içerisinde bulunan yerleşim alanlarının belirlenmesi, nüfusların ve UniqeID’lerin (Kimlik) ilgili yerleşim alanlarına tanımlanması ve havza içerisinde bulunan akarsu ağının oluşturulması Coğrafi Bilgi Sistemi ortamında hazırlanarak 40 kişinin katılımı ile interaktif bir çalışma gerçekleştirilmiştir.
Aynı zamanda Şartname’de belirtilen nehirler oluşturularak havza içerisinde belirlenen yerleşim alanlarında etkilenen nüfus analizi yapılmış ve ArcGIS yazılımı kullanılarak, CBS ortamında örnek bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Kurumlardan gelen temsilciler ile Taşkın Riski Ön Değerlendirme Metodolojisi çalışmaları interaktif olarak değerlendirilmiş, arazi çalışmaları sırasında yerleşim yerlerinde tespit edilemeyen kapalı kesitli dereler üzerinde tartışılmış ve katılımcıların görüşleri alınmıştır.
Çalıştayın son gününde katılımcılar ile proje ve çalıştayın genel içeriği hakkında fikir alışverişi yapılmıştır. Ayrıca değerlendirme formu aracılığıyla katılımcıların düşünceleri yazılı olarak kayda alınmıştır. Çalıştay bitiminde katılımcılara sertifikaları takdim edilmiştir.