Loading...
Meriç-Ergene

MERİÇ-ERGENE HAVZASI TAŞKIN RİSK YÖNETİM PLANININ HAZIRLANMASI İÇİN TEKNİK YARDIM PROJESİ – AKTİVİTE 1.1 KAPSAMINDA PROJE SAHA ZİYARETİ

19.09.2022

Projemiz kapsamında 19-23 Eylül 2022 tarihleri arasında beş günlük bir saha ziyareti gerçekleştirilmiştir.



Teknik Yardım Ekibi ve proje danışmanı Mehmet Seren KORKMAZ tarafından Meriç-Ergene Havzası'nın farklı lokasyonlarında muhtemel taşkın riski bulunan yerlerin tespiti ve Taşkın Risk Ön Değerlendirmesi (TRÖD) kapsamında saha çalışmaları yapılmıştır. Beş günlük ziyarette havza içerisinde bulunan mahalleler ve köyler ziyaret edilmiştir.

Projenin Aktivite 2 çalışmaları kapsamında hazırlanacak olan Taşkın Tehlike Haritaları ve Taşkın Risk Haritalarının oluşturulması aşamasında, 1 boyutlu ve 2 boyutlu hidrodinamik modelleme çalışmaları gerçekleştirilecektir. Saha ziyaretlerinde, yerleşim yerlerinde bulunan dereler için modelleme yapılmadan önce yerinde gözlemler yapılmakta ve olası taşkın durumunda yerleşim yerinde risk teşkil edip etmedikleri irdelenmektedir. Bu bağlamda köyler ve mahalleler ziyaret edilerek yerleşim yerlerinin ön riskli olup olmadığı ve çalışmanın sonraki aşamalarında Aktivite 2 kapsamında bu yerleşim yerleri için hidrodinamik modellemenin yapılıp yapılmayacağı tespit edilmiştir.



Arazi ziyaretlerinde nehirlerin yerleşim yeriyle olan konumu, yerleşim yerinin topografik durumu, nehir kesitlerinin ve sanat yapılarının (köprü, menfez, büz, bent) geometrik özellikleri incelenmektedir. Yerleşim yerinin çok uzağından geçen dereler veya yerleşim yeri ile ciddi derecede yükselti farkı bulunan dereler bulunmaktadır. Olası taşkın sonucunda nehir yatağından çıkan suların bu tür yerleşim yerlerine ulaşmasının imkanı olmadığından bu yerler risksiz kabul edilmektedir. Öte yandan yerleşim yerlerinin içinden veya yakınından geçen ve yükselti farkı bulunmayan nehirlerdeki olası taşkınlar yerleşim yerlerine etki edeceğinden bu bölgeler ön riskli kabul edilip modelleme çalışmalarına dahil edilmektedir. Ayrıca nehir yataklarının ve nehirler üzerinde bulunan sanat yapılarının hacimsel olarak yetersiz olması durumunda, taşkın sularının yerleşim yerlerine ulaşacağı öngörülerek bu bölgeler de ön riskli sınıfında değerlendirilmektedir. Arazi ziyaretleri, yerleşim yerlerine giderek bu koşulları değerlendirmek açısından en sağlıklı yoldur.

TRÖD çalışmaları, takip eden aktivitelerin temelini oluşturduğu için, bu aşamada yapılan saha ziyaretleri büyük önem arz etmektedir. Belirlenen ön riskli alanlardan inceleme sonucu risksiz olduğu tespit edilen alanlar, bir sonraki aşamada çalışmalara dahil edilmemektedir. Bu nedenle, Aktivite 1.1 kapsamında Meriç-Ergene Havzası içerisinde bulunan tüm yerleşim yerleri ziyaret edilerek risk açısından tespit işlemleri titizlikle gerçekleştirilmektedir.