Loading...
Meriç-Ergene

MERİÇ- ERGENE HAVZASI TAŞKIN RİSK YÖNETİM PLANININ HAZIRLANMASI İÇİN TEKNİK YARDIM PROJESİ

09.10.2023
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı (IPA-II) kapsamında finanse edilen "Meriç-Ergene Havzası Taşkın Risk Yönetim Planının Hazırlanması için Teknik Yardım" Projesi Aktivite 2.3 kapsamında taşkın ve su yönetimi hususlarında Avrupa Birliği’ndeki en iyi örnekleri gözlemlemek ve karşılıklı bilgi paylaşımında bulunmak amacıyla İtalya’ya 5 gün süren bir Çalışma Ziyareti gerçekleştirilmiştir. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü temsilcileri, paydaş kamu kurumlardan temsilciler ve yüklenici firma temsilcileri katılmıştır. Bu ziyaret esnasında İtalya’nın Su Yönetimi ile ilgili çalışmalar yapan kurumları ziyaret edilmiş kurumlardan temsilcilerle karşılıklı fikir alışverişinde bulunulmuştur. 

Ziyaret, Venedik'te teknelerle gerçekleştirilen teknik saha ziyareti ile başlamıştır. Teknik uzmanlar Sayın Alessandro Salis ve Sayın Bianca Maria Scalet, bölgeye ilişkin uzmanlıklarını ve deneyimlerini paylaşmak üzere heyete eşlik etmiştir. Saha ziyareti sırasında Venedik'teki nehir ağı, sanat yapıları, taşkınların şehir altyapısına etkisi, yıllar içindeki değişimi ve taşkınlara karşı alınan önlemler gözlemlenmiştir.



Saha ziyaretinin ardından Venedik Belediye binasında Şehir Planlamadan Sorumlu Belediye Başkan Yardımcsı Sayın Massimiliano De Martin’in katılımı ile bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Bu toplantı esnasında Venedik şehrinin iklim politikaları, iklim krizleriyle baş etme stratejileri ve adaptasyon çalışmaları, gelgit ve taşkınların tahmin ve analizleri, altyapısı ve taşkın tahmin ve erken uyarı sistemi konularında çeşitli sunumlar yapılmıştır.

Ziyaretin ikinci gününde Venedik şehrini ve Venedik lagününü gelgitlerden kaynaklanan taşkınların olumsuz etkilerinden korumak amaçlı tedbirler geliştirmek maksadıyla İtalya Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın yatırımı ile hayata geçirilen MOSE (Module Sperimentale Elettromeccanico – Deneysel Elektromekanik Modül) projesi ziyaret edilmiştir. Ziyaret Mose projesi Seyahatler ve Ziyaretlerden sorumlu İletişim ve Dış İlişkiler Uzmanı Mimar Chiara Montan’ın yaptığı sunumlar başlamıştır.  İlgili projenin ana kontrol merkezine gerçekleştirilen bu ziyaret esnasında yapılan sunumlarda başta taşkınlar olmak üzere deniz fırtınaları, kirlilik ve erozyon gibi doğa olaylarının Venedik lagününü nasıl etkilediğine değinilmiştir. Lagünü 3 metre yüksekliğine varan gelgitlerden korumak için Lido, Malamocco ve Chioggia girişlerine inşa edilen bariyerlerin çalışma prensipleri, bu bariyerleri oluşturan temel unsurlar, bakımlarının nasıl yapıldığı gibi hususlara değinilmiştir. Mose Projesi Teknik Direktörü Giovanni Zarotti ve Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Maruf Aras’ın kapanış konuşmaları ardından toplantı sona 
ermiştir. 



Saha ziyaretinin üçüncü günü İtalya’nın Toscana Bölgesi’nde yer alan Signa Belediyesine ait Renai şantiyesinde sanat yapılarının iyileştirilmesi ve dere yatağını incelemek amacıyla gerçekleştirilen saha ziyareti ile başlamıştır. Signa Belediye Başkanı Sayın Giampiero Fossi bölgede yapılan çalışmaları heyet ile paylaşmıştır. Bölgede taşkına neden olan önemli problemlerden biri, Bisenzio Nehri’nin su seviyesi arttığında taşkın suyu Arno Nehri’ne deşarj edilememesi olduğu belirtilmiştir. Taşkın suyunun deşarjı için doğal göller geciktirme havuzu olarak kullanıldığı ve taşkın anında suyun bu iki göle deşarj edilerek, taşkının olumsuz etkilerinin en aza indirilmesinin amaçlandığı belirtilmiştir. Taşkın öteleme havuzları, birbirine borular vasıtasıyla bağlanarak bu havuzlar arasındaki dengenin sağlanması hedeflenmektedir. İlgili çalışmalar belediyenin de içinde bulunduğu konsorsiyum tarafından yapılmaktadır. 




Saha ziyaretinin ardından aşağıda bahsi geçen Arazi Islah Konsorsiyumu idari merkezi ziyaret edilmiştir. Kurum tarafından gerçekleştirilen sunumlarda; bu kurumların görevi, taşkın konusunda alınması gereken yapısal ve yapısal olmayan tedbirlere ve tedbirlerin uygulanmasının izlenmesi üzerine çalışmaların yapıldığına değinilmiştir.



Üçüncü günün devamında Kuzey Apeninler Bölge Havza İdaresi ziyaret edilmiştir. İtalya’da uygulanmaya başlanan Ulusal Bölge Havza İdareleri Reformunu takiben Avrupa Birliği Direktifleri ve ulusal kanunlar ile uyumlu çalışan Nehir Havzası Bölge İdareleri kurulmuştur. Kuzey Apeninler Bölge Havza İdaresi Toskana Bölge yönetimleri ile işbirliği içerisinde bilgi birikiminin sürekli olarak güncel tutulması, suyun ve toprağın korunması ve iyileştirilmesi konularda çalışmalar yürütmektedir. Genel Sekreter Sayın Massimo Lucchesi’nin katılımı ile gerçekleştirilen bu toplantıda, kurumun sorumlu olduğu bölgenin genel özelliklerinden, çalışma prensiplerinden, Taşkın Risk Yönetim Planı ve Nehir Havza Yönetim Planlarından bahsedilmiştir. 




Çalışma ziyaretinin dördüncü gününde Orta Apeninler Havza Bölge İdare’si ziyaret edilmiştir. Genel Sekreter Prof. Marco Cazini’nin katılımı ile gerçekleştirilen bu toplantı esnasında bölgede su yönetimine ilişkin taşkın, kuraklık ve su kaynaklarının korunması konusundaki faaliyetlerine değinilmiştir. Hidrojeolojik risklere karşı korunmaya ilişkin hazırlanan planlar ve gerçekleştirilen çalışmalardan bahsedilmiştir. Elde edilen tüm verilerin toplandığı ve halkın erişimine açık olan Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) tabanlı web-sitelerini tanıtarak sistemin fayda sağladığı hususlar aktarılmıştır. 




Ziyaretin beşinci Gününde İtalya Çevre ve Enerji Güvenliği Bakanlığı, Toprak ve Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı Genel Müdürlüğünden Direktör Sayın Silvano Pecora’nın katılımı ile toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda yapılan sunumlarda Bölge Havza İdarelerinin Havza yönetimi ve koordinasyonu ile ilgili yaptığı çalışmalara değinilmiştir. Toplantıya İtalya Çevre Koruma ve Araştırma Yüksek Enstitüsü’nden (ISPRA) uzmanlar da katılmış olup Su Direktifi ve Taşkın Direktifinin İtalya uygulamaları hakkında bilgi paylaşımında bulunmuşlardır. 



Beşinci günün devamında Acil Durum Yönetim Birimi Genel Müdürü Sayın Luigi D’Angelo’nun katılımı ile İtalya Sivil Savunma Başkanlığı’nda toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda Taşkın Yönetim Planlarının İtalya’da Uygulanması hususunda Sivil Savunma Başkanlığı’nın rolü açıklanmıştır. Aynı zamanda İtalya’nın AB Taşkın Direktifini uygulamaya başlama süreçlerinden bahsedilmiş Sivil Savunma Başkanlığı bünyesinde hazırlanmış olan Taşkın Kataloğu uygulamasının çalışma prensipleri anlatılmıştır. Sunumların devamında Taşkın Erken Uyarı Sistemleri ve taşkın ve kuraklığa ilişkin entegre çalışmalara değinilmiştir. Sunumları takiben Sivil Savunma Başkanlığı bünyesinde bulunan acil durum müdahalesi için kurulmuş olan operasyon kontrol merkezleri ziyaret edilmiştir.